Evaluare clădiri pentru impozitare

AI ÎNTREBĂRI? SUNĂ-NE!

0763 184 889

Stabilirea impozitului pe clădiri este un proces anual în România, aplicabil proprietarilor de clădiri. Impozitul se bazează pe tipul de clădire, fie că este rezidențială, nerezidențială sau mixtă, și se calculează în funcție de valoarea impozabilă a acesteia. Este esențial ca proprietarii să actualizeze valoarea impozabilă la termenele stabilite, deoarece neactualizarea poate duce la creșteri semnificative ale impozitului.

Când Aveți Nevoie de Evaluare pentru impozitare?

Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unor cote variabile în funcție de destinația clădirii, iar valoarea impozabilă se determină pe baza unor criterii specifice pentru fiecare categorie de proprietar.

Aveți nevoie de evaluare pentru impozitare în două situații distincte. În cazul persoanelor fizice, evaluarea este obligatorie doar pentru clădirile nerezidențiale. Dacă sunteți proprietar de astfel de clădiri, conform Codului Fiscal, trebuie să efectuați evaluarea și să plătiți impozitul anual. Rapoartele de evaluare trebuie depuse în primele 3 luni ale anului, până la data de 31 martie, și au o valabilitate de 5 ani.

În cazul persoanelor juridice, evaluarea este necesară atât pentru clădirile nerezidențiale, cât și pentru cele rezidențiale. Aceleași reguli se aplică în ceea ce privește impozitul anual, termenele de plată și depunerea rapoartelor de evaluare. Este important să rețineți că rapoartele depuse au, de asemenea, o valabilitate de 5 ani, după care puteți solicita reevaluarea clădirii.

Procedura evaluare clădiri pentru impozitare

Inspecția Fizică

Evaluatorul efectuează o inspecție fizică detaliată a clădirii. Acest lucru implică evaluarea stării fizice a clădirii, a materialelor de construcție utilizate și a caracteristicilor unice care pot influența valoarea, cum ar fi finisajele interioare și exterioare.

Verificarea Documentelor

Evaluatorul analizează documentele relevante, cum ar fi actele de proprietate, autorizațiile de construcție, planurile, și orice alte informații relevante care pot influența valoarea clădirii.

Calcularea Valorii Impozabile

Pe baza datelor colectate și a metodologiei aplicate, evaluatorul calculează valoarea impozabilă a clădirii, care va fi utilizată pentru stabilirea impozitului.

Emiterea unui Raport de Evaluare

Evaluatorul furnizează un raport detaliat care include rezultatele evaluării, metodele utilizate, datele de intrare și orice alte informații relevante. Acest raport servește ca document justificativ pentru valoarea impozabilă.

Evaluare

Pentru Clădiri Rezidențiale

Impozitul pe clădiri variază în funcție de Oras/Rang/Zona și poate fi calculat pe baza dimensiunilor exterioare sau a suprafeței construite desfășurate. Valoarea impozabilă este ajustată în funcție de rangul localității, zona și vechimea construcției, potrivit coeficienților specificați în legislație. Persoanele fizice nu sunt obligate la o nouă declarație fiscală dacă nu au intervenit modificări semnificative în situația patrimonială

Pentru Clădiri Nerezidențiale

Clădirile nerezidențiale, inclusiv cele administrative, comerciale, turistice, etc., sunt supuse unui impozit de 0,2% aplicat asupra valorii rezultate din raport de evaluare sau altor criterii specifice. În absența unui raport de evaluare, impozitul se calculează cu o cotă de 2% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale.

Clădiri cu Destinație Mixtă

Proprietarii persoane fizice nu mai au nevoie de un raport de evaluare pentru clădirile cu destinație mixtă. Este necesară prezentarea unei declarații pe proprie răspundere privind suprafața totală a clădirii și repartizarea acesteia între utilizare rezidențială și nerezidențială.pentru terenuri de diverse dimensiuni și destinații.

servicii-evaluare

Documente necesare evaluare pentru impozitare

Documentele necesare pentru evaluarea în vederea impozitării includ:

 • Copie a buletinului sau copie a Certificatului de Înregistrare Fiscală (CUI) al proprietarului.
 • Extras de carte funciară pentru a confirma dreptul de proprietate.
 • Decizia de impunere recentă, oferind informații despre impozitul anterior.
 • Releveu sau schiță care evidențiază suprafața construită a clădirii.
 • Anexa nr. 1, necesară pentru completare.

Cât costă serviciile unui evaluator imobiliar?

Costul serviciilor unui evaluator imobiliar poate varia considerabil. Pentru o evaluare de bază a unui apartament, prețul poate începe de la 400 de lei. Cu toate acestea, pentru spații comerciale sau clădiri mai complexe, tarifele pot ajunge până la 5000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de dimensiunea, complexitatea și amplasamentul proprietății.

Cât timp durează realizarea unui raport de evaluare?


Durata realizării unui raport de evaluare variază în funcție de complexitatea obiectului evaluării și de informațiile disponibile. Pentru o proprietate rezidențială simplă, procesul poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Pentru proprietăți mai complexe, precum cele comerciale, durata poate extinde spre limita superioară a acestui interval. Consultați evaluatorul pentru o estimare mai precisă.

De ce să alegi serviciile noastre?

Alegând serviciile noastre de evaluare pentru impozitare, beneficiezi de următoarele avantaje:

 • Experiență vastă în evaluarea a diferitelor tipuri de proprietăți, de la rezidențiale la comerciale și industriale.
 • Abordare metodică și cunoștințe aprofundate ale pieței care asigură estimări exacte și bine fundamentate.
 • Angajament ferm pentru integritate, profesionalism și confidențialitatea informațiilor clienților.
 • Utilizarea celor mai recente instrumente și tehnologii pentru evaluări rapide și eficiente.
 • Tarife competitive care oferă un excelent raport calitate-preț.
 • Recomandări excelente din partea clienților mulțumiți care revin sau ne recomandă.
 • Cunoștințe actualizate constant despre ultimele tendințe, legislație și schimbări din domeniul imobiliar.
 • Comunicare transparentă care te ține informat pe parcursul întregului proces.

Contactează-ne Astăzi

Nu lăsați deciziile financiare să fie ghidate de incertitudine. Contactați-ne astăzi pentru a beneficia de serviciile de evaluare ANEVAR de încredere și de expertiză profesională. Transformați modul în care înțelegeți valoarea bunurilor dvs. și luați decizii informate pentru viitorul dvs. financiar.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Step 1 of 2
Evaluare Imobiliara pentru: