Situatii frecvente când Expertiza MLPAT este necesară

By Expert

Fie că ești proprietar, cumpărător, construiești, renovezi sau modifici, probabil te-ai întâlnit cu termenul „expertiza MLPAT”. Chiar dacă inițial nu pare să spună prea mult, este foarte posibil să fi avut deja contact cu acesta în diverse situații, cum ar fi în procesul de cadastru, obținerea certificatului de urbanism, interacțiunea cu banca sau în obținerea autorizațiilor necesare. Indiferent că te afli în mijlocul unui proiect de construcție, ești implicat în tranzacții imobiliare sau te confrunți cu alte situații specifice, expertiza MLPAT poate fi un partener de încredere în fața birocrației, contribuind la finalizarea proiectului tău cu succes.

Ce înseamnă MLPAT?

MLPAT este acronimul pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Teritoriului, cunoscut și sub denumirea actuală de MDLPA. Acest minister are rolul de a autoriza experți tehnici în domeniul construcțiilor. Analiza detaliată a construcțiilor, verificarea calității materialelor și respectarea standardelor sunt aspecte esențiale în procesul de expertiză MLPAT. Expertiza tehnică asigură conformitatea proiectelor cu standardele și reglementările, fiind esențială pentru siguranța structurilor și respectarea normelor legale în construcții. Este solicitată în diverse situații, de la evaluarea imobilelor la procesul de construire sau renovare, contribuind la evitarea problemelor ulterioare și asigurarea unui proces legal și sigur.

Cine poate efectua o expertiză MLPAT?

Expertiza MLPAT poate fi efectuată de către experți tehnici atestați. Aceștia pot desfășura activitatea fie în calitate de angajați ai unei persoane juridice, fie ca persoane fizice autorizate să desfășoare activități în mod independent. Acești experți tehnici atestați sunt specializați în evaluarea tehnică a diferitelor aspecte legate de construcții și proprietăți, contribuind la asigurarea conformității proiectelor cu standardele și reglementările în vigoare.

Experții tehnici atestați pentru expertiza MLPAT sunt împărțiți în diferite categorii, precum A1, A2 și A3, în funcție de natura materialelor și a construcțiilor pentru care sunt autorizați. Aceste categorii indică competențele specifice ale experților în domeniul construcțiilor. Prin urmare, este esențial să selectezi un expert tehnic cu atestare în concordanță cu cerințele specifice ale proiectului tău pentru a asigura o expertiză corespunzătoare și specializată.

Necesitatea Expertizei MLPAT în Diverse Situații

În anumite circumstanțe, expertiza MLPAT devine esențială, oferind claritate și asigurând respectarea normelor în domeniul construcțiilor. Iată câteva situații-cheie în care solicitarea unei expertize MLPAT reprezintă o necesitate:

1. Expertiza MLPAT solicitată de Bancă

Expertiza MLPAT devine o cerință necesară atunci când interacționezi cu instituțiile bancare pentru obținerea unui credit imobiliar sau ipotecar. Dacă ești vânzător sau cumpărător și locuința vizată de credit a suferit modificări sau lucrări de construcție fără autorizație și recepție a lucrărilor, iar aceste aspecte nu sunt înregistrate în cadastru vei avea nevoie de expertiză tehnică. În astfel de situații, banca poate solicita expertiza MLPAT pentru a asigura conformitatea proprietății cu normele legale și pentru a evalua riscurile implicate în finanțarea respectivă. Această expertiză devine astfel esențială pentru a facilita procesul de creditare și pentru a oferi claritate asupra stării tehnice și legale a proprietății.

2. Expertiza MLPAT solicitată de Primărie


În momentul emiterii certificatului de urbanism, Primăria poate solicita și expertiza MLPAT ca parte a documentației necesare. Acest lucru este esențial pentru evaluarea corectă a proiectului tău de construcție sau renovare. Expertiza MLPAT oferă informații detaliate și verificate cu privire la aspecte precum respectarea normelor de construcție și siguranța structurii. Prin includerea expertizei MLPAT în cerințele pentru certificatul de urbanism, autoritățile locale asigură că proiectul respectă toate standardele legale și tehnice impuse de reglementările în vigoare.

Expertiza MLPAT Necesară pentru Autorizația de Construire:

 1. Intenționezi să construiești sau să demolezi o clădire? Dacă planurile tale includ construcția unei clădiri noi sau demolarea celei existente, expertiza MLPAT te asigură că proiectul respectă normele de construcție, siguranța structurală și cerințele legale.
 2. Recompartimentare, supraetajare, extindere sau consolidare? Pentru proiectele ce implică recompartimentarea, supraetajarea, extinderea sau consolidarea clădirii, expertiza MLPAT este esențială pentru a evalua impactul asupra structurii existente.
 3. Amplasarea reclamelor sau panourilor publicitare pe clădiri: Dacă vrei să adaugi elemente publicitare, expertiza MLPAT analizează impactul asupra integrității structurale și asigură respectarea normelor legale și de siguranță.
 4. Construcție sau inchidere balcon/terasă? În cazul proiectelor de construcție sau închidere a balconului/terasei, expertiza MLPAT verifică respectarea normelor de construcție, siguranța structurală și încadrarea în reglementările locale.
 5. Alipirea la calcan în vecinătatea unei construcții existente. Procesul presupune evaluarea condițiilor de amplasare a noii construcții în raport cu cea existentă, respectând normele și reglementările tehnice

Expertiza MLPAT pentru Certificat de Edificare:

În conformitate cu prevederile Legii 50/1991 actualizată în ianuarie 2020, obținerea Certificatului de Edificare implică necesitatea unei expertize tehnice MLPAT. Acest proces se aplică în situația în care s-a realizat edificarea unei construcții fără autorizație corespunzătoare sau în cazul în care autorizația nu mai este valabilă din cauza împlinirii termenului de prescripție prevăzut de articolul 31 al aceleiași legi. Certificatul de Edificare este emis în baza unei expertize tehnice care confirmă respectarea cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții.

Acestea sunt situațiile în care expertiza MLPAT devine esențială pentru obținerea Certificatului de Edificare:

 • Modificări interioare sau exterioare la apartament sau casă. Dacă ai făcut modificări în interiorul sau exteriorul locuinței tale, de la amenajări interioare până la extinderi ale spațiilor de locuit, poți obține Certificatul de Edificare prin intermediul unei expertize MLPAT.
 • Construcție casă sau anexe fără autorizație. În cazul în care ai construit o casă sau anexe fără autorizație prealabilă, poți soluționa situația prin intermediul expertizei tehnice. Acest demers te va ajuta să obții Certificatul de Edificare.
 • Absența procesului verbal la finalizarea lucrărilor. Dacă nu ai obținut procesul verbal la finalizarea lucrărilor, o expertiză MLPAT poate certifica starea acestora și confirmă că totul respectă normele legale.
 • Extinderea sau supraetajarea construcțiilor. Pentru construcțiile existente care au fost extinse sau supraetajate, expertiza MLPAT poate facilita obținerea Certificatului de Edificare.

3. Expertiza MLPAT solicitată la Cadastru

Expertiza MLPAT devine necesară atunci când aduci modificări structurale, extinzi proprietatea sau faci schimbări semnificative asupra clădirilor. Acest proces asigură conformitatea cu normele legale și urbanistice, simplificând actualizarea datelor cadastrale și garantând precizia informațiilor despre proprietate. Expertiza MLPAT te va ajuta în obținerea certificatului de edificare, document esențial pentru înregistrarea construcției în Cartea Funciară.

Iată cum poți folosi expertiza MLPAT pentru actualizarea cadastrului în diverse situații:

 1. Solicitarea certificatului de edificare pentru înscrierea la OCPI a construcțiilor realizate fără autorizație necesită, printre altele, și expertiza MLPAT pentru a confirma conformitatea construcțiilor cu reglementările legale.
 2. În cazul în care au fost efectuate modificări asupra construcției care nu au fost înregistrate în cadastru și dorești să actualizezi informațiile, se solicită expertiza MLPAT pentru evaluarea acestor modificări și înscrierea lor corectă în cadastru.
 3. Atunci când dorești să schimbi destinația unei încăperi sau a unei construcții, de exemplu, din rezidențial în spațiu comercial, pentru obținerea autorizației necesare, se solicită expertiza MLPAT pentru a confirma legalitatea și conformitatea acestei modificări.


Întrebări Frecvente

Ce este expertiza MLPAT?

Expertiza MLPAT reprezintă un raport detaliat al construcțiilor și a documentației asociate, realizat de experți în domeniul construcțiilor autorizați de Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Teritoriului (MLPAT). Scopul acestui proces este verificarea conformității lucrărilor de construcție cu legislația în vigoare și evaluarea impactului modificărilor asupra structurii de rezistență.

Cât costă expertiza MLPAT?

Prețurile pentru expertiza MLPAT pot varia, dar în general, costul pentru un apartament poate porni de la 1400 de lei, iar pentru o casă, prețul începe de la 2500 de lei. Aceste tarife pot fi influențate de diferiți factori, precum dimensiunea proprietății, complexitatea lucrărilor și necesitatea documentației suplimentare. Pentru o estimare precisă, te poți consulta cu experții noștri tehnici autorizați.

Cât durează expertiza MLPAT?


Un raport de expertiză tehnică poate fi finalizat într-un interval cuprins între 1 și 3 zile lucrătoare. Totuși, în cazul unor situații complexe sau lucrărilor extinse, acest proces poate necesita mai mult timp pentru a asigura acuratețea și detalierea informațiilor.

Cât este valabilă expertiza MLPAT?


Teoretic, expertiza MLPAT nu are o valabilitate specifică, deoarece este un raport care atestă o situație dată la momentul efectuării sale. Cu toate acestea, dacă în urma raportului de expertiză se fac modificări la proprietate sau la construcție, poate fi necesară actualizarea sau completarea expertizei. Este important să consulți autoritatea sau instituția care a solicitat expertiza pentru a obține clarificări cu privire la eventualele cerințe de actualizare sau reevaluare a raportului.

Concluzie

În concluzie, expertiza MLPAT este un instrument tot mai solicitat de autorități, mai ales în contextul în care în România s-au realizat numeroase construcții sau modificări fără proiect sau autorizație de construire. Aceasta garantează conformitatea cu reglementările structurale și de rezistență, contribuind la eliminarea potențialelor pericole, în special într-o zonă cu risc seismic ridicat. Un alt aspect important este rolul său în asigurarea intrării în legalitate a construcțiilor.

Folosim module cookie pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, partajăm informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de social media, publicitate și analize. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

1. Introducere:

Bun venit pe expertize-evaluari.ro. Ne angajăm să vă protejăm confidențialitatea și să vă asigurăm că datele dumneavoastră cu caracter personal sunt tratate cu cea mai mare atenție conform Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) al Uniunii Europene.

Această Politică de Confidențialitate explică modul în care colectăm, utilizăm, stocăm și protejăm datele dumneavoastră cu caracter personal atunci când vizitați și utilizați expertize-evaluari.ro. Vă rugăm să citiți cu atenție această politică pentru a înțelege cum prelucrăm informațiile dumneavoastră și care sunt drepturile dumneavoastră în această privință.

2. Date cu Caracter Personal Colectate:

Colectăm datele dumneavoastră cu caracter personal atunci când interacționați cu site-ul nostru, inclusiv atunci când completați formularele noastre online sau când ne contactați prin e-mail sau telefon. Aceste date pot include, dar nu se limitează la:

 • Numele și prenumele;
 • Adresa de e-mail;
 • Numărul de telefon;
 • Adresa de domiciliu sau adresa companiei;
 • Informații despre localizare;
 • Alte date pe care le furnizați în mod voluntar în corespondența cu noi.

3. Scopul Prelucrării Datelor și Baza Juridică:

Prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal pentru următoarele scopuri principale:

 • Furnizarea serviciilor solicitate și gestionarea relației contractuale;
 • Comunicarea cu dumneavoastră și oferirea de asistență;
 • Analizarea și îmbunătățirea serviciilor noastre;
 • Respectarea obligațiilor legale și normelor aplicabile.

Baza legală pentru prelucrarea datelor dumneavoastră poate fi consimțământul dumneavoastră, îndeplinirea contractului cu dumneavoastră, respectarea obligațiilor legale sau interesul nostru legitim.

4. Cookie-uri și Tehnologii Similare:

Site-ul nostru utilizează cookie-uri și tehnologii similare pentru a îmbunătăți experiența dumneavoastră online. Detalii suplimentare pot fi găsite în Politica noastră privind Cookie-urile.

5. Partajarea Datelor Personale:

Nu vindem, nu închiriem și nu comercializăm datele dumneavoastră cu caracter personal către terțe părți fără consimțământul dumneavoastră explicit, cu excepția cazurilor prevăzute de lege sau în situații de urgență.

Partajăm datele dumneavoastră cu furnizori de servicii și parteneri de încredere care contribuie la furnizarea serviciilor noastre, iar aceștia sunt obligați să respecte confidențialitatea informațiilor.

6. Securitatea Datelor:

Luăm măsuri tehnice și organizaționale adecvate pentru a proteja datele dumneavoastră cu caracter personal împotriva accesului neautorizat, pierderii sau distrugerii accidentale.

7. Drepturile Dumneavoastră:

Conform GDPR, aveți dreptul de a accesa, rectifica, șterge, restricționa prelucrarea, portabilitatea datelor și de a vă opune prelucrării datelor. Pentru a exercita aceste drepturi sau pentru întrebări legate de confidențialitate, vă rugăm să ne contactați la [adresa de e-mail].

8. Modificări la Politica de Confidențialitate:

Ne rezervăm dreptul de a actualiza periodic această Politică de Confidențialitate pentru a reflecta schimbările în practicile noastre privind confidențialitatea. Oricare modificare va fi publicată pe această pagină, și vă încurajăm să o revizuiți în mod regulat.

9. Contact:

Pentru întrebări sau preocupări legate de această Politică de Confidențialitate sau pentru exercitarea drepturilor dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați la contact@expertize-evaluari.ro.

Mulțumim pentru înțelegere și încrederea acordată!

Aceasta este o versiune actualizată la data de 01 februarie 2024.

Save settings
Cookies settings
× Cum te pot ajuta?